Ik wil een eigen website maken, waar begin ik?

Heb je er al over nagedacht waarom jij een website wilt? Dit artikel is een vervolg op “Stel jezelf de vraag eens: Waarom wil je een website?”. Het is waarschijnlijk allemaal nieuw voor je, je weet helemaal niet waar je moet beginnen. Wij zullen je daarom in kleine stapjes vertellen wat je hiervoor moet doen.

Domeinnaam

Als eerste verzin je een domeinnaam (wat is een domeinnaam?). Veel domeinnamen zijn al in gebruik, daarom kun je het beste even de domeinnaam checker gebruiken om te zien of de door jou gewenste domeinnaam vrij is.

Nadat je domeinnaam goedgekeurd is, doorloop je gemakkelijk alle stappen die gevraagd worden.

Hostingpakket

Voor dit artikel is gekozen voor een “Small hostingpakket”, dit omdat het voor een beginnende site voldoende is qua opslagruimte. Bij ons kun je altijd upgraden en downgraden op elk gewenst moment, het fijne bij Rimote is dat je nergens aan vast zit! Ben je klaar met de stappen doorlopen? Dan krijg je een email ter bevestiging van je bestelling bij ons.

Via de mail heb je inloggegevens ontvangen voor je “Direct Admin” account, met dit account kun jij je hele hostingpakket beheren. Met DirectAdmin kun je onder andere e-mailadressen aanmaken, domeinnamen beheren, scripts en toepassingen installeren, FTP-accounts instellen, MySQL databases aanmaken en uw bestanden beheren.

Nu vraag je je vast af wat deze termen inhouden, dat lees je in onze kennisbank.

Een website kun je door ons laten maken, voor elk budget zijn er opties. Wil je liever zelf een gratis website creëren? Neem dan de volgende stappen nog even door.

SSL certicifaat

Als eerste is het verstandig om je gegevens veilig te stellen.

Ga in je “Direct Admin” account naar “SSL Certificates”, bij het instellen van deze gegevens zorg je ervoor dat jou wachtwoorden niet onbeveiligd over het web gaan. In deze tijden kun je niet meer zonder SSL certificaat. Je website staat dan bekend als onveilig.

Het beste om te kiezen is de optie “Free & automatic certificate from Let’s Encrypt”, dit is namelijk een gratis SSL certificaat dat ondersteund wordt door bijna alle apparaten*

* Als je een SSL certificaat wilt dat ook werkt op hele oude computers, telefoons en/of de identiteit van je organisatie toont, neem dan even contact met ons op. Hier zijn dan wel kosten aan verbonden.

Installatron

Nu je de SSL hebt gewijzigd, ga je je terug naar de “Home” pagina. Hier kies je voor “Installatron Applications Installer”.

Op de volgende pagina zie je een lijst met verschillende apps, kies hier voor “WordPress”.
Op deze pagina klik je op “Install this application” om je download te starten.

De app zal openen, vervolgens maak je een keuze voor je domeinnaam via de dropdown knop.

Wij raden aan om te kiezen voor de optie zonder “www”, tegenwoordig is dat niet meer nodig. En bij voorkeur HTTPS boven HTTP, zodat je website extra beveiligd is (wat ook invloed heeft op de positie van je website in Google).

Bij de “Version” sectie bepaal je welke versie van WordPress je wilt downloaden, accepteer de voorwaarden en maak keuzes voor de updates. Verstandig is om de nieuwste versie te downloaden, dit omdat je dan zeker bent van alle nieuwe mogelijkheden. Ook adviseer ik om geen automatische updates te laten uitvoeren, de kans dat iets niet meer werkt na een update is aanzienlijk groot.

Tip: Laat de taal op Engels staan, alle documentatie over WordPress op het internet zijn in het Engels geschreven.

Kies een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres en voer deze in voor de beheerder van de WordPress-site. Gebruik niet ‘admin’ of ‘administrator’ als de gebruikersnaam voor de beheerder van de site, omdat dit je website kwetsbaar maakt voor hackers. Kies ook een sterk wachtwoord voor de beheerder van de site om de website zo veilig mogelijk te maken. Maak een notitie van je gebruikersnaam en wachtwoord; je gebruikt deze gegevens om in te loggen op als beheerder van je site. Het e-mailadres van de beheerder is het adres waar alle berichten over updates, wachtwoord wijzigingen, etc. naar toe worden verzonden.

Voer vervolgens de titel en tagline voor je website in. Deze informatie verschijnt op de website, webbrowsers en in zoekmachinesresultaten. Dit is altijd nuttig omdat deze teksten zichtbaar zijn in de tabbladen die open staan in je webbrowser. Je kunt deze informatie op een later tijdstip bijwerken via het beheersgebied van WordPress.

Zodra je de instellingen hebt geconfigureerd, klikt je op de installatie knop om WordPress te installeren. Nu WordPress succesvol is geïnstalleerd, kunt je inloggen als beheerder van je site door op de admin-URL te klikken.

Op de volgende pagina, log je in met de gebruikersnaam en het wachtwoord die je tijdens het installatieproces hebt gemaakt, nu kun je met WordPress een website beginnen te maken!

In het artikel “Hoe gebruik ik WordPress?” vertellen we hoe je WordPress zelf kunt gebruiken als beginner.

Voor vragen over dit artikel mag je gerust contact met ons op nemen!

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!